BS022 Various: Biosystems - the biosphere remixes

prev next


Various:
Biosystems - the biosphere remixes

Format: CD
Label: Beatservice Records
Catalogue number: BSCD022
Release date: 18. jan 1999

press info // reviews

Out of print

01

Nicolette: No Government (in the biosphere)

02

Alanïa: L'Eglise (Deuxième Partie) (biosphere trekking mix)

03

Download: Attalal (remixed by biosphere)

04

Illumination: Hope To God (biosphere remix)

05

Front Line Assembly: Circuitry (rmx by biosphere)

06

Motion Control: Digits 3 (biosphere's astragalus remix)

07

Mind over MIDI: It's Gonna Be Alright (biosphere's angulaq remix)

08

James: She's A Star (andrea's biosphere mix)


Press info

BS022 Various: Biosystems - the Biosphere remixes

Geir Jenssen har med sitt Biosphere prosjekt blitt hyllet både nasjonalt og internasjonal som en av de fremste stil-skaperne innenfor ambient-genren.

Mindre kjent er det at han også har gjort remixer for andre artister. Fra 95 og opp til i dag har han satt sitt særpreg på såpass ulike artister som Nicolette (tidligere vokalist i Massive Attack), industrial-bandet Front Line Assembly og britpop-bandet James. De fleste av disse remixene har kun vært å finne på vanskelig tilgjengelige singler i begrensete opplag. Men nå er disse remixene omsider samlet på en og samme CD. Samtlige av remixene Geir Jenssen har gjort så langt (med unntak av Arne Nordheim remixene som er på albumet Nordheim Transformed) pluss to nye eksklusive remixer er å finne på CD'en "Biosystems".

Selv om det er ulike artister som er med på denne samleren, er det likevel et umiskjennelig Biosphere preg over den. I god techno/ambient remix-tradisjon har Geir Jenssen tatt essensen fra originalen og omskapt det i sitt eget lyd- og stemnings-univers. Denne samlingen framstår dermed nesten som et Biosphere album, som stilmessig kan sammenlignes med Patashnik, med sin veksling mellom det rytmiske og det ambiente.  

 Geir Jenssen and his Biosphere project has with his four albums been hailed all over the world as one of the leading artist in the ambient-genre. From 95 and up until today he has also remixed a few selected tracks from different type of artists like Nicolette (former Massive Attack singer), the industrial-band Front Line Assembly, and the britpop band James. Most of these remixes have only been availiable on rare and limited singles. But now, all of these tracks are collected on one CD. All of the Geir Jenssen remixes so far (except for the Arne Nordheim remixes on the "Nordheim Transformed" album) plus two new exclusive remixes are collected on "Biosystems - the Biosphere remixes".

The compilation has a distinct Biosphere sound. In true techno/ambient remix-tradition, Geir Jenssen have taken the essens from the original, and re-created the tracks in his own sound- and mood-universe. Stylewise, it can be compared to Patashnik, with it's mix between the rhythmic and the ambient.

 Facts

1.

Nicolette: No Government (in the biosphere)
Taken from the 12" version of "No Government". Availiable on CD format for the first time.
Original version appears on the Nicolette album "Let No One Live Rent Free In Your Head".

2.

Alanïa: L'Eglise (Deuxième Partie) (biosphere trekking mix)
Taken from the "L'Eglise" CD-single.
Original version appears on the Alanïa album "Skyjuice".

3.

Download: Attalal (remixed by biosphere)
Taken from the Download mini-album "Microscopic".

4.

Illumination: Hope To God (biosphere remix)
Taken from the "Hope To God" double 12" / CD-single.

5.

Front Line Assembly: Circuitry (rmx by biosphere)
Taken from the "Circuitry" CD-single.
Original version appears on the Front Line Assembly album "Hard Wired".

6.

Motion Control: Digits 3 (biosphere's astragalus remix)
Exclusive remix.
Original version appears on the Motion Control album "Digits" (BSCD017).

7.

Mind over MIDI: It's Gonna Be Alright (biosphere's angulaq remix)
Exclusive remix.
Original version appears on the Mind over MIDI album "ICE Acoustik" (BSCD016).

8.

James: She's A Star (andrea's biosphere mix)
Taken from the third "She's A Star" CD-single.
Original version appears on the James album "Best Of". Keyboard solo by Andrea (8 months).


Various:
Biosystems - The Biosphere EP

Format: Digital EP
Label: Beatservice Records
Catalogue number: BS022EP
Release date: 6. may 2016Download:
Bandcamp // Beatport // Juno

Stream:
Spotify // Apple Music // Tidal // YouTube Music // Deezer

01

Alanïa: L'Eglise (Deuxième Partie) (Biosphere Trekking Mix)

02

Illumination: Hope To God (Biosphere Remix)

03

Motion Control: Digits 3 (Biosphere's Astragalus Remix)

04

Mind over MIDI: It's Gonna Be Alright (Biosphere's Angulaq Remix)BS022 Various: Biosystems - the Biosphere remixes

Anmeldelser [reviews]


Natt & Dag
Geir Jenssen har ikke vært å betrakte som en av våre ivrigste remiksryttere, likevel har oppragsboken de tre siste åra vært full nok til å mette et album (for ikke å glemme det nylig utgitte remiksalbumet Norheim Transformed). Dette er saker som man tidligere må ha hatt såkalt ståpå-vilje for å oppdrive, ettersom Biosphere-mikser har det med å havne på de obskureste tolvtommere og andre ting av sterkt begrenset tilgjengelighet. Det er ofte realt fascinerende å høre andre artister i Jenssens hjemsøkte lydinnpakning, særlig der en vokalist er med i bildet: To glitrende låter som Nicolettes "No Goverment" og James' (!) "She's a Star" tilføres helt nye og spennende innfallsvinkler. Og det er dette en remiks handler om, velger vi å tro. Jenssen lykkes i særdeleshet med sine bearbeidinger av norske kolleger: Alanïa, Illumination, Mind over MIDI og Motion Control ikles Biospheres formspråk med en naturlighet som trolig skyldes at Jenssens utgangspunkt ikke er milevis fra artistenes egne springbrett. De fleste arbeidene er fra '95-'96 og gir langt flere ekko av Patashniks ('94) pulsdrevne dunkelhet snarere enn Substratas ('97) gufsenblå ishavsestetikk. Men et lett datert lydbilde kan ikke ødelegge følelsen av at man lytter til noe unikt. Geir "Biosphere" Jenssen er en av våre få elektroniske visjonærer. Måtte han fortsette å være nettopp det i lang, lang tid fremover.
5, Harald Grenne

Nettavisen
Mørk og kald vinter krever spesialdesignet lyd. Lite passer bedre enn Geir Jensens patenterte "arktiske" sådanne. "Biosystems" er en typisk mens-vi-venter-på-noe-nytt-utgivelse. Det er en samling remikser Geir Jensen har gjort for andre artister, hvorav to er eksklusive for denne platen, og de øvrige stort sett meget vanskelige å få tak i. Geir Jensen oppfører seg slik enhver produsent med selvtillit gjør. Når andre artister ber ham remikse en låt, tar han seg friheten til å gjøre den om til mer eller mindre rendyrket Biosphere-musikk. Dette er selvsagt den eneste riktige holdning. Og Biosphere har definitivt særpreg, en egen liten lomme i den "ambiente" techno-avdelingen. Lyden er heldigital og minimalistisk, gjennomsyret av mørketid og kuldegrader. Ikke dermed sagt at den er kald, for Jensens musikk har et stort personlig særpreg. "Biosystems" er fullpakket av de forsiktige rytmene og de duvende synthene vi kjenner fra "Microgravity", "Patashnik" og "Substrata", hvor gjentagelseseffekten er et viktig stikkord. Jensen bruker lang tid på å bygge opp låtene, og når grunnlaget er lagt lar han de besnærende lydspiralene sirkulere om og om igjen til hypnosen er et faktum. Aller best: Variasjonene over Nicolettes "No Government" (lydsporet under) og Motion Controls "Digits 3". Ikke noe for sarte sjeler, men ypperlig for de som dyrker vinterdepresjoner for alt de er verdt.
Nøst

Aftenposten
Geir Jenssen mikser andres låter, og det ender opp som en sterk Biosphere plate. Gjennom sitt Biosphere er Geir Jenssen en av Norges aller fremste musikk-komponister det siste tiåret. Hans silskapende ambient-techno har også bragt Jenssen i posisjon til å remixe andre. I fjor var det Arne Nordheim, her kommer en samling med de andre artistene Jenssen har mikset. To er nye, seks tidligere utgitt på diverse singler. Her spiller det ingen rolle om det er Nicolette (Massive Attack), Alanïa (Tromsø-techno) eller James (britisk pop) som står bak låtene, resultatet er Biosphere. Og aller mest den Biosphere som på første halvdel av 90-tallet laget albumene "Microgravity"og "Patashnik", En glitrende blanding av drivende rytmisk og arktisk, svevende ambient. Høydepunkter: Download: "Attalal", Motion Control: "Digits 3".
5 Robert Gjestad

Flimmer
Geir Jenssen har gjort noen remixer i løpet av de siste årene, men disse har vært vanskelig tilgjengelig for den jevne platekjøper, bortgjemt på 12" med lite opplag. Her har man derfor samlet alle remixene han har gjort av andre artister, med unntak av sporene fra Arne Nordheim-samleren. Halvparten av artistene på "Biosystems" har tilknytning til Tromsø, enten gjennom musikerne eller Beatservice. Det er Biosphere som vi kjenner han fra "Patashnik"-perioden vi får høre, kosmonautenes radiosignaler til jorda heller enn pigvinenes ishavstoner. Hør spesielt på remixene av Nicolette, Alanïa og James, som er platens Høydepunkter. Eneste nedtur var "Hope To God", en i utgangspunktet veldig bra låt fra Illumination (Per Martinsen/Nick Sillitoe). Jeg synes dette er en bedre måte og samle remixer på enn å lage plater med forskjellige tolkninger av èn artist. En plate som er Biosphere verdig.
5 Ole Andreas Hoen

Nordlys
Geir Jenssen har remixet mange forskjellige artister gjennom de siste årene. Det meste finner du på Biosystems som kommer ut på selskapet Beatservice. Samleren har blitt et svært variert produkt -- variert i musikalske retninger. Her finner du musikalske partier som spinner fra ambient til trip-hop. Her får popbandet James gjennomgå, i tillegg til at to av Beatservice sine egne artister får en overhaling. Biosystems er blitt en helhetlig utgivelse, til tross for store musikalske variasjoner. Fellesnevneren er at Biosphere har satt sitt helt egne særpreg på alt materialet som blir presentert. Dette er en lyttervennlig plate som gir masse velbehag.
5 Anders Røeggen

Ungdomskanalen/Propaganda
Den ytterst ambiente mr. Jensen har gjort seg kjent som litt av en remixer, og har her samlet rubbet han har gjort for atister som Nicolette, Alaîna, Front Line Assembly og Mind over MIDI. Er du som undertegnede en fan av hans arktiske lydlandskap vil "The Biosphere Remixes" servere timer og dager med melankolsk bakgrunnsmusikk. Eneste å utsette på her er at åtte låter er i aller korteste laget. Det hadde klart gjort seg med et par spor til...
7/10 ESR

Dagbladet
Ikke helt nødvendig remikssamling fra en av ambient-teknoens pionerer. Vil Tromsøs Geir Jenssen bli kvitt det etter hvert lett belastende stemplet som pioner, bør han isteden konsentrere seg om nytt materiale. Følgelig vil han unngå å bli utdatert i det evig skiftende elektroniske landskapet. Biosphere har laget noe av den beste ambientmusikken på nittitallet, og har til en viss grad klart å overføre sin patenterte arktiske sound på andre artister. Men sikkert i likhet med et lengre opphold på Nordpolen, blir det hele for ensidig. Den mantra-aktige grooven som pålegges artister som Nicolette, Alanoa og Illumination blir etter hvert vel kald. Og kjedelig. Elektronisk musikk skal handle om innovering, ikke mimring.
3 Thomas Strzelcki

Osloposten
Denne samlingen med åtte av Geir "Biosphere" Jenssens remikser av andre artister viser først og fremst at det snart er på tide at Jenssen våger seg inn på nye veier. Siden Jenssen brøt med Bel Canto har han stått for banebrytende plater som "Microgravity", "Substrata" og Patashnik, og er nærmest for en norsk techno-stamfar å regne. Men etter min mening har han kjørt seg fast i et spor, og de forsiktige rytmiske pulsslagene som preger flere av miksene her har jeg hørt før. Ta platas høydepunkt, en versjon av den tidligere Massive Attack-vokalisten Nicolettes "No Goverment". Den er ganske flott, men inntrykket er mer at Nicolette hever en halvgodt Biosphere-spor enn omvendt. Spesielt merkbart er dette hvis man sammenligner med originalen eller Plaids remiks fra "Let No-One Live Rentfree In Your Head"; den rytmisk sprø sangen tvinges inn i Biospheres kjølige og høflige technolandskap. Sporet vekker heller lysten til å høre Biosphere i samarbeide med vokalister, og jeg håper at fjorårets konsertsamarbeid med Velvet Belly kan bære platefrukter. Foruten Nicolette rommer platen Biosphere-versjoner av spor fra norske techno-prosjekter som Alanïa, Illumination, Motion Control og Mind over MIDI, de utenlandske Download og Front Line Assembly og den britiske pop-gruppa James. Alle får det lett gjenkjennelige Biosphere-innpakkningen: svevende stemninger, forsiktige beats og langsom og forsiktig utvikling. I lengden blir "Biosystems" heller stillestående, og tilfører ikke originalen magi og spenning nok til å engasjere gjennom en hel plate.
3 Øyvind Holen

Reviews

Motion
Give it up for Geir Jenssen. Who else - short of the President of the United Nations - could have assembled trendy pop-stars James, Industrial icons Front Line Assembly and Download, sassy Massive Attack hanger-on Nicolette and Norway's producer elite (Motion Control, Mind Over MIDI, Illumination, AlanOa) under a single canopy without provoking a melee of clashing styles and flying fists? Leave it to Jenssen, the king of chill (as in "brrrrrrrr!"), and a seasoned stylist whose experience within musical environments ranging from femme-voxed sugarpop to foggy null-G ambience has made him an ideal mediator, as this collection of remixes attests. You might expect the [x]+ Biosphere reaction to have the effect of contact with liquid nitrogen, tissue instantly rendered white and friable, warm blood crystallized, machines frosted into inertia. Wherever preexisting circuitry gleams naked and silvery, yes, Jenssen freezes the works over and etches his own schematic into the superficial ice. After four Biosphere albums, his melodic and rhythmic fingerprint is unmistakable. Layering such transparent overlays atop Download's "Attalal," FLA's "Circuitry," Mind Over MIDI's "It's Gonna Be Alright" and Motion Control's "Digits 3" (in which Jenssen had a hand in carving out the original piece's contorted, Maurizio-like techno/dub hollows) and assimilates these pieces into the Biosphere canon, branding them as ARTISTIC PROPERTY OF G. JENSSEN as surely as any legal writ. But Nicolette's smoldering sensuality melts the ice so that it drips from "No Government [In The Biosphere]" like cold sweat. So does the shudderingly soulful voice bubbling up from the hyperborean Deep-House depths of Illumination's "Hope To God." And, while the cold wind doth blow through the "Biosphere Trekking Mix" of AlanOa's "L'eglise [DeuxiEeme Partie]," frostbite is of little concern. Think igloo rather than glacier. Jazzy little riffs burn ardently beneath the floe, licking like flames at an Eskimo hearth. James' "She's A Star" receives Jenssen's most startling and intuitive treatment. The "Andrea's Biosphere Mix" works as a rare example of the Biosphere Touch in reverse - the audience and all band members (save the accordionist and bassist) frozen instead of the music - and as an atmosphere sympathetic to the music's lyrical sentiments. Tim Booth's asides ("whenever her face is frozen / unable to fake it anymore / ... she builds up a wall / she knows where to hide in the dark") echo off the human statuary, deflected into the nether reaches of frustrated conversation. Sad, lonely music for disconnected lovers. The curtain rises on Booth singing his heart out for only the crickets and the man weaving in and out of the littered aisles of folding chairs with his broom. Cut. Fade to white. Print.
Gil Gershman

[email protected]
Like a last-minute Xmas present, the Biosphere remix CD arrived from Norway just in time for the holidays. This collection gathers all the remixes Biosphere has done over the last three years (with the exception of those on the recently-released Nordheim Transformed). Tracks previously available on obscure 12-inch vinyl, limited edition CD singles and mini-albums, plus two mixes exclusive to this release, are now all available on one coherent hour-long CD.
In contrast to the icy austerity of the Nordheim remixes, this album is a more colourful affair; the artists remixed include ambient, pop and industrial acts. Still, the overall sound is still unmistakeably Biosphere, though the reference hearkens back to Patashnik more than Substrata. The album opens with a remix Nicolette (formerly vocalist with Massive Attack), purring a naive paean to Utopian anarchism ("No Government [In the Biosphere]") over a thumpy accompaniment. Indeed, actual singing (on three tracks) is the element which distinguishes this album from previous Biosphere releases, where the human voice only ever appears in snatches of spoken samples. Other artists treated include Download (apparently members of Vancouver band Skinny Puppy), Norwegians Mind over MIDI and Motion Control and the British pop group James. The latter�s "She�s a Star", appropriately subtitled "Andrea�s Biosphere Mix", includes dissonant keyboard stylings by Geir Jensen�s eight-month old daughter!
Perhaps due to geographic proximity or artistic affinity, the strongest cuts are those in which Biosphere remixes his fellow countrymen: "L�eglise (Deuxième Partie)" by Alanïa is a gorgeous atmospheric piece featuring what sounds like Laplander "jojk"-singing and a melodic trumpet riff; its seven-minute duration is all too brief. And Mind over MIDI�s "It�s Gonna Be Alright" is pure Arctic tundra, albeit with a catchy rhythm.
A necessary addition to the collections of everyone who cares about Biosphere, showcasing his talents as a quintessential remixer, who maintains the essence of the original while relocating it within the parameters of his own unique soundscape.
Stephen Fruitman


Main // Information // History // Artists // Releases // Live // Mailorder