BS034 Various: Prima Norsk - a collection of groovy norwegian house music

prev next


Design/artwork by Bernt Ottem and Roy Søbstad

Various:
Prima Norsk - a collection of groovy norwegian house music

Format: CD
Label: Beatservice Records
Catalogue number: BSCD034
Release date: 24. oct 2000

press info // reviewsDownload:
eMusic

Stream:
Spotify // Apple Music // Tidal // YouTube Music

01

Addvibe: Feels So Good 2Nite (main mix)

02

Olav Brekke Mathisen: Take To The Sky

03

Créme Fraîche: Green Lights (prima norsk mix)

04

Future Prophecies: Feel Free

05

Doc L Jnr: Coming On Strong

06

Illumination: She Got Soul

07

Kyd & Kango: Good Vibrations

08

Motion Control: Real Thing

09

Kahuun: Long Time No See

10

Rune Lindbæk: Roboterotikk


Press info

BS034 Various: Prima Norsk - a collection of groovy norwegian house music

Norsk house har lenge vært synonymt med en relativt liten gjeng nordlendinger, men i de siste årene har ting begynt å skje også andre steder i landet. Bergen har i det siste overtatt status som den ukronede elektroniske hovedstaden i Norge, og i det siste året har jommen Oslo våknet opp av dvalen også. Flere nye Oslo-labler og band har dukket opp i det siste, og nordmenn gir ut god-house så man rent får bakoversveis.

På Prima Norsk samleren får vi presentert et knippe av de beste house-sporene som norske artister har gitt ut på vinyl i løpet av det siste året, på engelske og norske, små og store selskap. Gamle kjente som Illumination, Rune Lindbæk, Motion Control og Addvibe får følge av spennende nye artister som Kyd & Kango, Crème Fraîche og Olav Brekke Mathisen. Prima Norsk er et udmerket bevis på at noe av det mest spennende i house-verden skjer i Norge.

Tromsø-trioen Addvibe leder an med Feels So Good 2 Nite, deres andre 12" for skotske Discfunction Recordings, et underselskap til Glascow Underground. Debutalbumet er like om hjørnet, og det er knallbra! Olav Brekke Mathisen er en av de unge og fremadstormende artistene i Oslo, hans bidrag Take To The Sky var først å finne på b-siden til en 12" utgitt på hans eget Oslo Goodlife Recording, men den re-utgis i disse tider på Rune Lindbæk og Gaute Drevdals Henya Records. Oslo-duoen Crème Fraîche har gjort seg bemerket for sine DJ-kvelder rundt om i hovedstaden, samt to EP'er utgitt på sitt eget Clean Production label. De bidrar med en eksklusiv remix av Green Lights fra deres andre 12". Future Prophecies er et spennende Oslo-basert musikalsk kollektiv som også gir ut poetisk drum'n'bass under navnet Poetry. Blant annet. Deres bidrag Feel Free som de har sluppet på 12" på deres eget Domination Records label er kanskje det mest kommersielle sporet på Prima Norsk, med sin uimotståelige funky tema og fengende vokal-linjer. Tromsø-guten Doc L. Jnr har høstet mange godord for sin How ya Doin' 12" på Music For Freaks labelen i England. Coming On Strong er b-siden, og ikke dum den heller! Illumination gav i sommer ut sitt eminente debutalbum, og She Got Soul var siste 10" i en serie som ledet opp til dette albumet. Tromsø/Harstad duoen Kyd & Kango har på kort tid opparbeidet seg et ry som noe av det mest interessante Norge har å by på når det gjelder house. Deres første 12" This Is The Way er i allefall Beatservice-kontorets favoritt-12" så langt i år. Men deres bidrag Good Vibrations fra en splitter ny 12" på Influence er slettes ikke å kimse av den heller. Bergenske Motion Control kom med sitt funky album Groove Tool tidligere i år, og bidrar her med undergrunnshitten Real Thing, som kom på skinnende hvit 12" på Beatservice i januar i år. I Bergen finner vi også Kahuun, og hans Long Time No See 12" som kom på engelske Paper i fjor. På Paper sitt underlabel Repap finner vi også Tromsø-væringen Rune Lindbæk. Han avslutter Prima Norsk-samlingen med den morsomme saken Roboterotikk, hentet fra b-siden på hans Junta Jæger 12". Den blir forøvrig også å finne på hans debutalbum album "Søndag".

Prima Norsk klubb-konseptet startet på Yaz'n, et knøttlite bakrom til pianobaren Peacock i Tromsø, og har også hatt en liten avstikker på Blå i hovedstaden. DJ Vidar aka Beatservice-sjefen Vidar Hanssen spiller utelukkende norsk elektronisk musikk på vinyl, fra ambient og electronica via downtempo og funky beats til house, techno og drum'n'bass. Prima Norsk samle-CD'en baserer seg på house-delen av Prima Norsk-kveldene.

 Coveret er forøvrig tegnet av Roy Søbstad, en udmerket tegneserietegner tilknyttet forlaget Jippi. Mere info på her.

 The last couple of years, there has been a growing interest towards the Norwegian house scene. Norwegian club culture and Norwegian house producers have been getting more and more attention by both the music press and record companies in UK and Europe. The "Prima Norsk" compilation collects 10 of the best house-tracks released by Norwegian artists on vinyl the last year, on English and Norwegian, small and large labels. Known artists like Illumination (Music Man), Rune Lindbæk (Repap), Motion Control (Beatservice) and Addvibe (Discfunction) are followed by a bunch of new up-and-coming names like Kyd & Kango (Slip'n'Slide, Influendce), Crème Fraîche and Olav Brekke Mathisen. What is all the fuzz about the Norwegian house scene? "Prima Norsk" has all the answers!!

The "Prima Norsk" (means something like "1st class Norwegian", adopted from the slogan on a package of carrots...!!!) was originally a club concept, where the Beatservice label boss Vidar Hanssen is playing a full night of Norwegian only ambient, downtempo, funky beats and house goodies. The "Prima Norsk" compilation collects the best parts from the house part of the DJ set.


BS034 Various: Prima Norsk - a collection of groovy norwegian house music

Anmeldelser [reviews in english 14.02.01] [reviews in german 02.11.01]

Dagbladet
Det er typisk norsk å lage god housemusikk.
I house-sammenheng har vi et upåklagelig rykte i utlandet. En cheese-fri liten vikingbølge har forsynt utlendingene med innovativ, dyp og sexy housemusikk. Musikk som alltid har vært kvalitetsbevisst, og - noe denne samleren viser - som blir bare bedre og bedre. God housemusikk kommer nå dessuten fra hele landet: Unge østlandstalenter som Olav Brekke Mathisen og Creme Fraiche leverer glitrende deep house. Tromsø-veteranene Addvide, Doc L. Jnr, Illumination og Rune Lindbæk går for det erotiske "disco-har-sex-med-house"-soundet, mens Tromsø-nykommerne Kyd & Kango lager ekstatisk smilemusikk på "Good Vibrations". Bergensbaserte Motion Control og Kahuun presterer intense perkusjonsutskeielser, og Future Prophecies gir deg gåsehud med "Feel Free", høydepunktet på "Prima Norsk". En av årets beste samleplater.
(5/6) Thomas Strzelecki

Spirit
Idet man fikk en gryende følelse av at den norske house-scenen hadde stagnert en smule, dukker denne samleplaten opp med en lang liste motargumenter. Prima Norsk har sitt utspring i en bitteliten Tromsø-klubb ved navn Yaz'n, der Beatservice-sjef Vidar Hanssen har rendyrket alskens norsk dansbarhet på vinyl. Og selv om det er hyggelig nok at Motion Controls spinnville "Real Thing" er gitt ut på hvit vinyl-tolvtommer, er det enda hyggeligere at den nå kan nå et større, CD-kjøpende publikum, i selskap med ni andre utmerkede representanter for norsk undergrunns-house. Prima Norsk utmerker seg ikke bare musikalsk, men også med tanke på hvem platen faktisk presenterer. Det faktum at verken Erot, Bjørn Torske eller Torbjørn Brundtland er med, er bare en styrke. Prima Norsk slipper istedet til mindre profilerte navn som den kriminelt underkjente bergenseren Kahuun, her representert med den rått funky "Long Time No See", som faktisk stjeler en hel del fra The Rolling Stones' "Paint It Black". Oslo-duoen Creme Fraiche er mykt tilstedeværende med en ny remiks av "Green Lights", mens den temmelig ukjente, pur unge Olav Brekke Mathisen besørger platens høydepunkt: "Take To The Sky" er virkelig et fullblods mesterstykke av en låt, med sin skjøre vokal og vanvittig smakfulle produksjon. Svært, svært imponerende. Et lite spørsmålstegn kan kanskje stilles ved den enorme cheese-faktoren på Future Prophecies' "Feel Free", men den teite "komme sammen"-vokalen og den lett forsinkede bassen er likevel ganske sjarmerende i all sin hjelpeløshet. Platens to veteran-innslag forsvarer også sine plasser; Rune Lindbæks "Roboterotikk" er langt i fra utspilt, mens Illuminations "She Got Soul" er så fin at den burde vært på alle norske samleplater, og hører egentlig mer hjemme her enn på deres egen langspiller. Fremfor alt viser Prima Norsk at norsk house har funnet et tilnærmet eget sound, der det skrangler mye og detaljrikdommen er stor, med et vell av små, catchy hooks med lang holdbarhet og få innrømmelser overfor de som bare vil ha noe eplekjekt å svinge svansen til. Ikke dermed sagt at dette ikke groover, for dette er en melodisk rytmefest som har gitt Tellé en seriøs utfordrer til prisen for årets norske samleplate.
(5/6) Thomas Talseth

Mutek
At det kan slippes mer enn en samler i året med norsk-produsert house, kan vel bare karakteriseres som et sunnhetstegn. Vidar på Beatservice har innlisensiert låter fra bla. Addvibe, Future Prophecies, Ilumination, KYD & Kango og Rune Lindbæk. Creme Fraie har også fått med Iåta Green Lights, så hele spekteret fra ung til litt eldre er med. Hvordan høres Norsk house ut på høsten i år 2000? Det høres definitivt bra ut, selv om et par av låtene har overvintret siden i fjor. Her har du perkursiv skrangle-house, diskoinjisert house, tung klubb-house, men frem for alt gla'house. Vi har det vel egentlig såpass bra i Norge at det meste som blir produsert blir til i lykkelige omgivelser. Hvis det er nytt for deg at det blir laget slikt i det Norske Hus, er denne CD'en et godt verktøy til hvor du skal finne mer Prima Norsk musikk.
(5/6) Tor Olav

Bergens Tidende
Uten dødpunkter - Morsom og groovy norsk housesamler
"A collection of groovy Norwegian house music" er undertittelen til denne utgivelsen fra Tromsø-baserte Beatservice Records. Og for en gangs skyld kan du stole på etiketten. "Prima Norsk" er sannsynligvis den feteste norske housesamleren så lagt, og sier en hel del om hvor høyt nivået er blitt her til lands. Ti låter og over en times musikk uten dødpunkter er imponerende uansett opphavsland. Prima Norsk er også et slags dokument over den geografiske spredningen: Fra å ha vært en veldig lokal Tromsø-sykdom med en veldokumentert smitte til Bergen har også hovedstaden våknet, og der formelig velter det kvalitetshouse ut. Verdt å nevne derfra er spesielt Creme Fraiche som bidrar med en eksklusiv remix av smekre "Green Lights". Et annet hyggelig oslo-bekjentskap er Future Prophecies, som bidrar med lekre, nesten pornografiske "Feel Free". Syndefull, leken disco. Fra Bergen er Motion Control og Kahuun tatt med. Sistnevntes "Long Time No See" er det mest outrerte bidraget på platen, en seks og et halvt minutts hypnotisk reise i de mer snodige krokene av Kai Mælands hjerne. Rundt halvparten av bidragene kommer likevel fra Tromsø, der gode gamle Rune Lindbæk's "Roboterotikk" blir en verdig avslutning på en overraskende variert og -nettopp- groovy norsk housesamler.
Lars Holger Ursin

Aftenposten/Melk
Solid Norsk Hus: Gjennomført samle-CD som nok en gang bekrefter nordmenns stadig voksende og solide house-produksjon.
Det er ikke å fornekte at Norge lager bra housemusikk, og i løpet av det siste året er det blitt markant synlig. I tillegg til Tromsø som tidligere alltid lå ett hakk foran andre byer hva electronica angår, har vi nå vært vitne til spennende utviklinger i Bergen og til og med i Oslo. "Prima Norsk" består for det meste av relativt ukjente, men lovende navn som Olav Brekke Mathisen, Créme Fraîche og Kyd & Kango, men er i godt selskap med kjenninger som Rune Lindbæk, Illumination og Addvibe. Låtutvalget er gjennomtenkt, og gir lytteren et skarpt bilde av hva som foregår innen den norske house-scenen. Det er oppløftende, melodiøs og fengende innhold "Prima Norsk" byr på, og er ikke forutsigbar som kan kanskje får inntrykk av etter første lytt. Høydepunkter: Feel Free, Coming On Strong, Take To The Sky og Long Time No See.
(5/6) Ariane S. Nilsen

Morgenbladet
I Norge lages det store mengder prima house, dettegir oss med gjevne mellomrom oppsummeringsplater, og bra er det, for mye kommer ellers bare ut på lite kundevennlige 12". Denne gangen er det Beatservice sin tur.
Norsk housemusikk har vært i støtet en stund. Dette har og medført en del samleskiver av alt fra brukbar til strålende kvalitet. Det foreløpige høydepunktet er vel den Bergens-baserte Tellé-samleplaten fra vårparten i fjor. Samtidig houses det som aldri før i Oslos klubber, mens Tromsø liksom alltid har vært der. Selve Prima Norsk konseptet har sitt utgangspunkt i et bakrom på pianobaren Peacock i Tromsø, men har også vært en tur innom Blå i Oslo. I forlengelsen av dette kommer det foreløpig siste skuddet på stammen av house-samlere, Tromsø-selskapet Beatservices Prima Norsk med artister fra nord så vel som sør. Nok geografi.
Platen åpner sterkt med Addvibes "Feels So Good 2Nite", en fet soul/disco sak, hentet fra deres ferske album. Detet er en glad låt som det svinger bra av, og som har vært gitt ut på 12" tidligere. Oslo-karen Olav Brekke Mathisen er neste mann ut med "Take To The Sky", en låt som befinner seg i kjernen av norsk house av i dag. Rytmene er basert på de nærmest obligatoriske tam-tam-sakene, et par fløyter kompletterer i bakgrunnen, og gir låten en passe svevende og sløy sound. Vokalen er soft og vakker. Dette er norsk house slik man skal lage det i dag, en miks i landskapet rundt soul med innslag av lett-disco, for å si det slik: låten har alle elementene sm vi forbinder med kvalitetshouse av det rolige slaget. Det eneste negative her må være at det finnes en del folk som begynner å bli lei akkurat dette lydbildet. Det får være deres problem.
Standarden er satt gjennom disse to låtene, og det er høy standard som gjelder her. Noe har vært ute før, noe har kun kommet på 12" og noe er remikser som er gjort for denne utgivelsen. De mest kjente bidragsyterne er Illumination og Rune Lindbæk. Førstnevnte stiller med "She Got Soul" fra "This Is Illumination", sikker en velkjent godbit for mange. Lindbæk's sak, "Roboterotikk" er en forsmak på hans kommende album "Søndag". Det er en småfjern greie, med åttitallsinnslag og discorytmer.
Créme Fraîche duoen har sikkert mange støtt på rundt omkring på Oslos klubber de siste årene, på "Prima Norsk" stiller de med en remiks av sin egen "Green Lights", som har en definitiv klubb-feeling. En tam-tam- og pianoaktig affære som hører hjemme på dansegulvet.
"Prima Norsk" holder seg der oppe hele tiden, utvalget er meget bra og beviser det vi alle vet: at norsk klubbmusikk er bra. Samtidig viser det på godt og vondt at de fleste artistene her i landet har en sammenfallende sound. En låt som bryter med dette er Future Prophecies' "Feel Free" som er mer hitliste vennlig. Her beveger platen seg i retning av Hyperstate musikk, mer rent dansevennlige rytmer med brudd og vokal som er laget for de store henda-over-huet massene. Ganske kul og ikke så rent lite irriterende i lengden. Med andre ord slik gulvfyllere skal være.
Selvsagt konklusjon: Norsk house lever i beste velgående, noe "Prima Norsk" er nok et bevis på.
Morten Abrahamsen

Avisa Tromsø
Med "Prima Norsk" har norske kapasiteter innenfor house og techno satt standarden for plateutgivelser i denne sjangeren. Med Tromsø-trioen Addvibe og ikke minst Rune Lindbæk i spissen har nemlig "Prima Norsk -a collection of groovy Norwegian house music". blitt en skikkelig god-plate. Det er tromsøselskapet Beatservice records som har gitt ut plata. "Prima Norsk" inneholder et knippe av de beste house-sporene som er utgitt på vinyl av norske artister det siste året. Plata er variert og god, fra de helkommersielle låtene til de litt mindre tilgjengelige sporene. At fire av aktørene på plata er fra Tromsø, båre forsterker Ishavsbyens rykte som et kraftsenter for denne typen musikk. Raymond "K. Y.D" Hansen danner duoen Kyd & Kango sam- men med harstadværingen Jann M. Dahle. På kort tid har de blitt noe av det mest interessante Norge har å fremvise når det gjelder house. I mai ga for eksempel gutta ut en tolvtommer på det engelske plateselskapet Slip 'n' Slide, som er Europas største på vinyl. "Good Vibrations" som er på denne plata, er oppfølgeren; en svært fengende og god 70-tallsdisco låt som helt sikkert kan fylle dansegolv rundt om. I tillegg er tromsøgutten Doc L. j nr på "Prima Norsk". Sistnevnte har høstet mange godord for musikken sin i England, noe man godt kan forstå selv om "Coming On Strong" ikke er det beste sporet på plata. De andre artistene på plata er fra Oslo og Bergen, og spesielt Future Prophecies og Motion Control bidrar med bunnsolide spor. Alt i alt er plata et must for dem som vil holde seg oppdatert med det som skjer og har skjedd innenfor house-miljøet her på bjerget.
(5/6) Torbjørn O. Karlsen

Puls
Prima Norsk er en samling norske house-låter tidligere gitt ut på vinyl. Navnet stammer fra Tromsø klubben Yaz'ns klubb-konsept, der de kun spilte norsk elektronisk musikk. Dette er et utvalg av house-musikken de spilte der. DJ Vidar Hanssen er kanskje ikke verdens mest kjente navn, men det er nå i alle fall hans skive-snurring som er grunnlaget for denne cd`en. Her er både gamle kjente, og unge lovende elektroniske artister representert. Per Martinsen deltar med sitt norsk-engelske Illumination, mens minst like kjente Rune Lindbæk har med en b-side fra hans "Junta Jærger", kalt "Roboterotikk". Ellers får jeg mest dansefot av Motion Control og deres "Real Thing". En house-låt naboene mine kan belage seg på å bli godt kjent med de nærmeste helgene. Dessuten er Crème Fraiche sin "Green Lights" en frisk liten sak. Hvis noen der ute fremdels skulle være i tvil om norsk house-musikk duger, bør de skjekke ut Prima Norsk og finne ut at, jada, den gjør det. Og for alle dere som liker house, men som ikke har anledning til å kjøpe alt som kommer av 12" på vinyl, så er dette en gylden mulighet til å oppdatere
samlinga. Prima Norsk er ingen revlusjon av en skive, men en meget god oversikt over hva som rører seg i det norske hus.
Jon Ilseng

Nattguiden
Det er en plate med de beste mennene bak house-scenen i både Tromsø, Bergen og Oslo. Musikkutvalget går fra jazzy house, via groovy deep-house, til og med noe latino-inspirert og med tilbakelente funky rytmer. Det er velprodusert, rent og svingende, men på en eller annen måte synes jeg det mangler ett eller annet som gjør det interessant. Det blir kanskje litt for jevnt "all over", for få høydepunkt og drivende refreng. For meg blir det velpolert lounge-jazz-house uten baller. Men bevares, det er masse talent og dyktige folk som gjør en storartet innsats på plata. Men dansefoten tar dessverre ikke helt av for min del, selv om det er en del låter som nærmer seg, slik som Tony Anthuns & Richard Thomas’ "Feel Free". Musikken på albumet er typisk Skansen, Fonii, SnC musikk, behagelig, funky og relativt dansbart. Absolutt en godbit for house-elskeren nå i høstmørket.
Trond A.T.

Dagsavisen/Nye Takter
Verden er nå sprengfull av helt ålreite houseskiver. Faktisk er det snart et problem som vil bli tatt opp på EU-nivå, på linje med smørberget: Hva gjør vi med alle de helt ålreite houseskivene? Her kommer ennå en, denne er - riktig gjettet - norsk, og har en relativt ung og frisk profil. Ti artister fra Oslo, Bergen og Tromsø er med, flere av låtene er utgitt på utenlandske labler som britiske Paper. Mesteparten av plata dunker av gårde som litt over middels krevende bakgrunnsmusikk, men mangler noe å feste seg ved. Bortsett fra en og annen fengende discosample - AddVibes "Feels So Good", Kyd & Kango "Good Vibrations", for eksempel - men det trikset har vi liksom hørt før. Mot slutten av plata kommer Kahuun med viltert skranglete "Long Time No See", en slags pervers instrumental-cutup av Stones' "Paint It Black". Den får opp humøret før Rune Lindbæk avslutter med den 80-tallsoide "Roboterotikk". "Prima norsk" er årets tredje norske house-samler, den er iallfall bedre enn sommerens "O What A Day", men heller ikke denne har særlig mye å gi til andre enn spesielt interesserte.
Bernt Erik Pedersen

Tønsberg Blad
DJ's og andre hardcore house-tilhengere er av den oppfatning at vinyl er den eneste saliggjørende bærer av denne type musikk. Så består da også denne samleren av 10 spor som i løpet av det siste året er utgitt nettopp på vinyl. Det startet i Tromsø. Lenge house-musikkens hovedstad her i landet. Men etter hvert har vel Bergen overtatt hegemoniet som landets elektroniske storby nummer en. Utøverne på "Prima Norsk" kommer fra så vel Tromsø som Bergen, men har også med flere Oslo-navn. House er en egen kultur, javel, en egen livsstil - med flere tilhørige elementer enn bare musikken. House er kanskje ikke den type musikk du drar fram fra platehylla når det virkelig skal lyttes. Til det er beat'en for stereotyp for de fleste. Endel av de øvrige bitene i denne musikkstilen kan også bli monotont til de grader, men ikke alltid. Det finnes mange typer house, også på denne plata. Endel er til de grader discoinspirert. Da er ikke house særlig spennende. Annet bygger på en soul/funk-miks. Da blir det straks noe mer flerdimensjonalt. En annen houseretning beveger seg ut i jazzens irrganger. En slags acid jazz. Man bør ikke være jazzfrelst for å føle at intensiteten og musikalitet med en gang øker. "Prima norsk" er mildt sagt en ujevn samling. Skal jeg skalere det, vil det svakeste her stå til en snau toer, mens det beste holder til en god femmer. Kanskje tanken om to-tre av disse låtene på 12-tommers vinyl frister like mye som en hel samle-CD? Vel å merke hvis den gamle platespilleren står der fortsatt.
Øvvind Sætre

Housemusik.dk
De sidste par år har der været en stigende interesse for den Norske house-scene. Klub kulturen, såvel som houseproducere og musikere har fået mere og mere opmærksomhed af både musikpressen og pladeselskaber i Europa og England - Og med god grund. På denne plade præsenteres kendte folk, som f.eks. Rune Lindbæk (Repap) og Illumination (Music Man) og upcoming folk som Kyd & Kango (Slip'n'slide) og man får et tydeligt indtryk af at Norge besidder et massivt housepotentiale. Musikudvalget på skiven går fra jazzy house, groovy deephouse til mere latin-inspirerede og tilbagelænede funky'e rytmer. Det er velproduceret, rent og svingende, men på en eller anden måde mangler der et eller andet som gør det rigtig interessant - Måske virker CD'en ikke helt så helstøbt, som man kunne ønske.
(7/10)

Reviews in english

DJ Magazine
While rep about Norway's deep house scene has been building up for years there hasn't been a compilation to properly showcase it's producers. Until now that is. Taken from the same-name club concept - Prima Norsk means 1st class Norwegian - these 10 tracks of deep and mellow house grooves display the diversity of the sound over there. From Addvibe's deep groover 'Feels So Good Tonite' to the Olav Brekke's sublime 'Take To The Sky' it's quality all the way. There's quirky stuff with Future Prophecy's catchy, vocal cut 'Feel Free' and funkier dancefloor fodder with Doc L Jnr's 'Coming On Strong'. Any deep house fan will love this, and tracks are nicely segued to give a flowing, smooth sample of the best house sounds coming out of Norway.
(8/10) Claire Hughes

NME
Arguably the Arctic Circle's only deep house label, Tromsø-based Beatservice's latest collection of indigenous disco serves as another reminder of just how totally en point Norway is when it comes to sumptuous, velvet-vocalled dancefloor anthems. Necessary or evil? Very much in keeping with the prevailing progressiveness currently in vogue in the UK, tracks by the excellent Illumination, Addvibe and a final 'Roboterotikk' by Rune Lindbærk bring an agreeably glacial edge to proceedings.
(7/10) Piers Martin

Muzik
What's it all about?
Prima Norsk means 1st Class Norwegian. In Norwegian, funnily enough. It's a first port of call for those interested in finding out what Norwegian house music is all about. Not that it's too different from English house.
What's on it? Rune Lindbæk will be known to those who favour that witty and dry Paper sound and others will recognise Motion Control. But there are some names on here which will asound you. Well, you try saying Olav Brekke Mathisen after three vodkas and you'll surprise your self too.
Any cop then? Yes, actually. Addvibe, Doc L Jnr and Rune especially score high marks. It's only Future Prophecies who let the side down with their dullsville, unimaginative 'Feel Free'.
(3/5) Susanna Glaser

Mixmag
A collection of 10 Norwegian, far-from-cold Viking-house funky floorfillers.
Saunas and salt fish maybe, but soulful house music is not exactly what you'd associate with Norway. Until now. That is. This collection of ten tracks features the best of a budding scene, a snapshot by Beatservice club resident Vidar Hanssen of som far-from-icy dancefloors from Oslo to Lapland. From the jazz tingled disco and boogie mainstray of Addvibe and Olav Brekke Mathisen to the dirty slap-bass funk of Doc L Jnr, this hails the arrival of a convincing Viking-house invasion. Slap this on at any party and watch rampage and pillage the place.
Top Tunes: Future Prophecies: Feel Free, Doc L Jnr: Coming On Strong, Addvibe: Feels So Good Tonite, Olav Brekke Mathisen: Take To The Sky
(3/5) SD

Jokey Slut
The sketch?
Ten tracks of underground house music from Norway's cool climate, including Addvibe and Kyd & Kango plus a salvo of debutants.
Highlights? Witness the amazing 'Paint it Black' breakdown in Kahuun's 'Long Time No See', gasp at Rune Linbæk's groovy ode to robot sex and be moved to groove by Doc L Jnr's 'Coming On Strong'.
Lowlights? Their layered productions and melodic ingenuity mean there isn't really anything to be low about.
The Verdict? Even if you don't know it, you're probably already familiar with some of these Norwegian house producers through UK lables like Paper, Discfunction and MFF. If you like them, you'll love this.
(3/5) Tim Roach

Kindamuzik/Beats
Nowadays it seems like all new and good dance music comes from France. Of course, we know this is not true. But did you ever think it would come out of Norway? For one, I didn't. But it does. Prima Norsk is, as the subtitle says 'a collection of groovy Norwegian house music.' It's hard to put the 10 songs on this CD in one box, but since that's my job, I'm gonna try anyway. It's no hardcore and it's no ambient. It's got more to do with mellow, speed garage, relaxed club music, lounge and a band called Phoenix (indeed, French dance music). Some songs come with vocals (usually smooth voices repeating the same sentence), some songs don't. I happen to prefer the songs with voices like 'Good Vibrations' by Kyd & Kango and 'Feel Free' by Future Prophecies with the almost anthem-like 'last stop all hatred, cause love is what we need.' My favourite song without vocals is 'Roboterotikk' by Rune Lindbaek. It's got the right beat, it's groovy - It makes me wanna dance! There's just no lousy song on this compilation. The only thing unfortunate about this CD is that hardly any song tries to build up to a climax. But forget about that and DANCE.
Manuel Aalbers

Reviews in german

De:Bug
Und noch eine norwegische Compilation diesen Monat. Diesmal konzentrierten in Richtung House, wenn auch mit gelegentlichen Ausrutschern in digitale Saxophonsoli, etwas überladenem Funkappeal mit 70er Harmonien und Melodibögen und sehr breitwandige Re-Amerikanisierung von oben. Auzammengemixt von Labelchef Vidar Hanssen, und immer eine kleine Spur zu gelassen in den eigenen Grooves und öfter leider in einem Hauch von Kitch versinkend, gehen die wirklich spannenden Tracks, wie z.B. Illuminations Stadionrockslamdunkfunkhousemonster "She Got Soul" oder Motion Controls caribischer Afrosoul "Real Thing" ein wenig unter.
(3-4) Bleed

Elektrolurch
Was an dieser Compilation so Besonderes sein soll, kann man nicht sagen. Es ist eine wunderbare Zusammenstellung von House-, Dancefloor- und Disco-Tracks, wie sie aber schon mehrfach existieren. Halt, eine Besonderheit gibt es doch, alle Interpreten kommen aus Norwegen, trotzdem unterscheidet sich deren Musik nicht von Bands anderer Nationalität. Ach, eine kleine Erwähnung gibt es noch, der Sampler ist bereits im Oktober 2000 in Norwegen erschienen und sollte bereits Anfang diesen Jahres in Deutschland veröffentlicht werden. Nach mehrmaligem Verschieben des VÖ und Finden eines neuen Vertriebs steht die Compilation nun endlich in deutschen Läden.
(3/5) (Smilo)

Das Heft
Der CD-Untertitel weist die Richtung dieser Compilation: "A Collectionof groovy Norwegian House Music". Da ist der Nichteingeweihte erst einmal ein bisschen verblüfft - Norwegen mit eigener Dancefloor Szene? Und diese Verwunderung erfährt nac Abhören der CD nochmals eine Steigerung. Es ist die Vielfalt und durchweg hohe Qualität der Acts, welche einen zum Staunen bringt. Auffällig auch die Hinwendung zum Jazz und zum Funk, weg vom "Bumm Bumm" der Eintönigkeit. Hervorragender Soundtrack für Bistros.
Michael Zolondek

Smag-Friends
Nach langem Ersuchen gibt die norwegische House-Szene, repräsetiert vom Tromsöer Label Beatservice ihre erste Visitenkarte ab. Vertreten sind hier von glamorösen club-tracks und deepen grooves mit knarzigen bässen bis zu exotischen percussion-layern viele spierarten des modernen house, allesamt hochklassig und mit Ohr fürs Detail produziert. Watch out für so unbekannte aber klangvolle Namen wie Rune Lindbæk, Illumination und Olav Brekke Mathisen.
JW

Westzeit
In Norwegen gibt es Karotten, die mit dem Slogan "Prima Norsk", heibt soviel wie "1. Klasse Norweger" verkaft werden. DJ Vidar Hanssen hat dieses Eigenlob an seine Housemusizierenden Landsleute weitergegeben und das nicht nur mit einem Augenzwinkeln, sondern auch mit Reich. Diese Platte vermittelt Lebens-feude, unbedingt hörenswert "Feel Free" von den "Future Prophecies". Eine kindliche Ausgelasenheit zieht sich durch das ganze Album: Sonnig warm, relaxt und verspielt, wenn sich z.B. "Motion Control" and die "Talking Heads"anlehnen und "Kahuun" Paint It Black zitieren. Lohnt sich echt, zumal die Sachen bisher nur in Norwegen und zum kleinen Teil in England veröffentlich wordensind.
(5/6) Michael Bergstein

Notes
Norwegen im Groove...
Es ist eines der Themen, die sich seit langer Zeit durch unsere diversenAusgaben zihen: Keineswegs ist es so, wie man bei einem flüchtigen Blick in bestimmte Zeitschriften meinen könnte, Skandinavien ist nicht vin harschen, herben und z.T. bedenklichen Metal.-Hau den Lukas-Gitarrengöttern besetzt oder dominiert. Es gibt da auch anderen Menchen, andere Musik und andere Grooves, und zwar vom Allerfeinsten. Ich nenne nur namen vie Mind over MIDI, Bacuzzi, April Records, Beatservice, Mùm, Opiate, und iht solltet jetzt zustimmend nicken. Nun belegt uns die Compilation Prima Norsk - A Collection of Groovy Norwegian House Music, dab auch im Lande der Fjorde, Seen und unendilichen Wälder einiges geht in Sachen House. Beatservice liefert uns hier eine kleine, mit feiner Hand zusammengestellte Auswahl von erstklassigen Housetracks aus dem Jahre 2000. Alle zehn Titel sind bisher aus vinyl bei kleinen, und auc bei gröberen Labels in Norwegen und/oder England erschienen. Labels vie Music Man, Repap, Beatservice inzwischen selbst, Discfunction, Slip'n'Slide und Influence sagen nicht nur den Insidern zum Teil einiges, dises Labels stehen ja allemal fürQualität. Die vertretenen Künstler und Crews; Addvibe, Olav Brekke Mathisen, Creme Fraiche, Future Prophecies, Doc L Jnr, Illumination, Kyd & Kango, Motion Control, Kahuun, Rune Lindbæk. Kompiliert undt gemixt wurde dieser schöne, runde und seht tanzbare Beleg für die Zeitnähe der norwegischen Scene von DJ Vidar, der ebenso wie die vertretenen Artisten sein Handwerk bersteht. So lernt man nie aud und es gibt doch nichts Scöneres, als wenn einem die womöglich durchgeschleppten Vorurteile von Zeit zu Zeit zerdeppert werden.

NRZ
House aus dem hohen Norden: Wer aus Norwegen noch nicht gehört hat, solle bei Future Prophecies, Addvibe, Illumination oder Kahuun die Ohren spitzen. Die Compilation "Prima Norsk" hält durchgehend, was sie verspricht: Prima nordische Clubculture-Music aus Ambient, Funkbeatund Dancefloorhouse.
(2/3) Stephan Sulke

Sound.de
Ein pfiffiges Cover, in der Tat. Der Wikinger als tirilierender House-Tänzer. Ein für uns Mitteleuropäer kaum vorstellbares Phänomen. Aber warum solle der Nordmann nicht auch ein oder zwei Tanzbeine haben? Schlieblich kann man dort im Winter auber Schlittenfahren und Lopie-Laufen nicht viel anderes machen. Der House-Sampler "Prima Norsk" aus dem Hause Beatservice (Tromsö) ist eine gelungene Mischung aus rein norwegischer Tanzmusik, teils etwas mainstreamighausbacken ausgerichtet, teils aber auch an internationale Mabstäbe anknüpfend. Die Titel, die wir hier finden, sind bischer ausschlieblich nur auf Vinyl in Norge und England erhältlich gewesen. Insofern kann man sich über diese Kompaktausgabe für den heimischen Gebrauch freuen. Mit dem souligen "Feel So Good 2Nite" kann man sich schon mal ganz gepflegt entanzen, bevor Olav Brekke Mathinsen zum tropische Bacardi-Feeling die Rattenfänger-Flöte blasen läbt.Tief runter in den Deep-House Keller geht's mit "Creme Fraiche": packender Kopfnicker-Beat, leichtfübige Perkussion und der immer wieder gerne gehöre "slow down, speed up"-Effekt. Die Nummer "Feel Free" kommt dagegen ein bibchen dumpf-mampfig daher, und er "uh-ha" Brunftschrei des Soulbrothers törn mich weniger an und ein bibchen einseitig-basslastig geht's mit "Coming On Strong" von Doc L. Jnr weiter. "Illumination geben dann wieder gut Gummi mit ihrem phatten "She Got Soul". Wer hier kühl bleibt, ist doof. "Kyd & Kango" haben dem Soul-Funk ein gehöriges Tune-Up verpabt, die "Good Vibrations" versprühen Disco-Fieber. Heftiger Party-Sound mit geschmeidigen Damenstimmchen kommt von "Motion Control". Trotzdem riecht mir dieser Braten etwas zu sehr nach Boney M. Dafür kommt jetzt mein ganzt persönlicher Überflieger. Was rappelt da so zappelig in der Kiste? "Kahuun" ist's und hier schiebt der Tanz-Teufel seine Grobmutter elegant zum Eric Burdon Kriegs-Veteranen-Sample übers glänzende Parkett. "Rune Lindbæk" labt zum Abschlub noch einmal die Roboter-Puppen tanzen und quäken und hernach sinken wir alle ermattet in die Chill-Out Kissen und müssen zugeben: Norwegian House - Good House.
Klaus Halama

Partout (?)
Diese CD soll einen Überblick über die norwegische Houseszene bieten, die in den letzten Jahren in Europa auf sich aufmerksam gemacht hat. Präsentiert wird eine Auswahl der besten Tracks aus dem letzten Jahr; wobei bekannte Acts wie Illumination den Newcomern gegenüberstehen. Prima Norsk war ursprünglich ein Clubkonzept, bei dem DJ Vidar Hanssen die ganze Nacht ausschlieblich Tracks mit norwegischem Ambient, Downtempo, Funky Beats und House Goodies spielte. Hier kann man die besten Sachen hören und erfahren was in der Szene im Norden so läuft.


Main // Information // History // Artists // Releases // Live // Mailorder