BS052 Various: Friendly Selection - lucid voices and lazy beats

prev next


Design/artwork by Tor Åge Larsen Vorren

Various:
Friendly Selection - lucid voices and lazy beats

Format: CD
Label: Beatservice Records
Catalogue number: BS052CD
Release date: 1. jul 2002

press info // reviewsDownload:
eMusic

Stream:
Spotify // Apple Music // Tidal // YouTube Music

01

Nood: Bumblebee

02

Simmel: Wandering Around

03

Elak: Remember Me

04

Cinque Cento: Endless Summer

05

Athome Project: The Spy (2002 version)

06

Atakama: Steam

07

Perculator: Addicted (afterlife conducted)

08

Xploding Plastix: 22-Carat Tear-Jerker

09

Flunk: See Thru You

10

Slowpho: Would You (sternklangs piperøkemiks)

11

Howard Maple: Shadows Of Autumn

12

Time Of Madness: Lust Fading

13

Frost: Pharmacy

14

Mind over MIDI: Echo (vox performer)

15

Velvet Belly: Voice Of The Senses


Press info

BS052 Various: Friendly Selection

DJ Friendly har i en årrekke spredt ambient, chillout og downbeat over eteren med sine morgentrøtte sendinger i helgene på NRK Petre. Han var dermed et naturlig valg når Beatservice skulle sette sammen en samler med norsk vokal downtempo. Beatservice-sjefen Vidar Hanssen og DJ Friendlys alter ego Erik Eriksson satte sine to kloke hoder sammen, og samlet sammen et knippe med låter; Noen fra mer eller mindre obskure 7", 10" og 12"-ere, noen vokale spor fra ellers instrumentale downbeat album, et par godbiter fra indie-rock band som flørter med elementer fra downbeat og electronica, og noen eksklusive demoer sendt til DJ Friendlys radio-show.

Friendly Selection gir oss en time med downbeat, chillout og til slutt noen doser electronica, alt sammen med tre viktige fellestrekk, smekker vokal, late rytmer og DJ Friendlys stødige mixe-hånd.

DJ Friendly is the leading downbeat/ambient DJ in Norway, and has for several years hosted his after hours weekend shows on the national station NRK Petre, with the main focus on ambient, chillout and downbeat. So he was a natural choice when Beatservice decided to put together a collection of Norwegian vocal downtempo. The Beatservice-boss Vidar Hanssen and DJ Friendly's alter ego Erik Eriksson put their wise heads together, and compiled tracks from more or less obscure 7", 10" and 12"-ers, vocal tracks from otherwise instrumental downbeat albums, a few goodies from indie-rock bands flirting with downbeat and electronica elements, and some exclusive tracks from demos sent to his radio show.

Friendly Selection gives us an hour of downbeat, chillout at the end some doses of electronica, all with three things in common, lucid voices, lazy beats, and DJ Friendly's steady mixing hand.

 

DJ Friendly about "Friendly Selections vol. 1"
(sorry, norwegian only at the moment...)

01 Nood: Bumblebee
Humla kan suse så mye den vil for meg, spesielt hvis den får det til å høres like vakkert ut som Nood gjør på "Bumblebee". Med Stine Grytøyr (vokal) og Sternklang (bass/synth), hentet fra albumet "Shaped Like A Taco" (dBut, 2000).

02 Simmel: Wandering Around
Det er over to år siden første gang jeg spilte demo-versjonen av "Wandering Around" på Petre, og nå er det en rar nytelse å presentere Trondheim-trioen med en ny versjon av samme låt. Det rare er at ingen har utgitt hverken denne eller andre Simmel-låter på plate tidligere. Og du hører selv hvorfor det er en nytelse...

03 Elak: Remember Me
Elak er kjæresteparet Golin og Edvard - og et godt eksempel på moralen i det gamle jungelordet om kvantitet og kvalitet. "Remember Me" er nemlig den eneste innspillingen de noensinne har gjort helt ferdig. Men den er også en av de aller mest spilte platene i Friendly-sendingene på Petre, hvor den hadde premiere 1. juledag 1999. Først utgitt av Stavanger-klubben/-etiketten Tokijo på 7" split-singel med Butti 49, siden lisensiert til og utgitt av amerikanske Guidance Recordings (finnes bl.a. på "Hi-Fidelity Lounge vol 2").

04 Cinque Cento: Endless Summer
Eksklusivt og årstidsriktig spor fra Cinque Cento, et Oslo-prosjekt hvor Nansy-vokalist Nansy får instrumentalt akkompagnement fra musikanter i band som....eh...Nansy.

05 Athome Project: The Spy (2002 version)
Det er snart fire år siden Stian Jacobsen begynte å fôre meg med CD-R-innspillinger fra gutterommet på Stord, og to år senere lå Athome Project-debuten i butikken i form av 10-tommeren "Fjord EP" (inkl. originalversjonen av "The Spy", først utgitt av Groovecentral i Kristiansand, senere plukket opp av tyske Stereo Deluxe). Her hører du en helt ny versjon med Caitlin Simpson som vokalist - en versjon som dukker opp igjen når Beatservice i høst gir ut Stians debutalbum.

06 Atakama: Steam
Eksklusivt spor fra det eneste norske ensemble som har sendt klumper opp og ned i halsen på undertegnede i konsertsammenheng (joda; ByLarm 2000...). "Steam" skulle vært med på Atakama-album nummer to, men etter bruddet med EMI er vi nå forberedt på at dette aldri blir utgitt. Trist at det skulle ende slik.

07 Perculator: Addicted (Afterlife conducted)
Og med overstående Raga-sitat har jeg på en måte dratt oss tilbake til den musikalske epoken som ga oss den neste låten på "Friendly Selection vol. 1". Perculator bidrar nemlig med en coverlåt fra new wave-/avant garde-bandet Munch (Kristiansand). Perculators orginalversjon av "Addicted" var med på Petre-albumet "Gleder Meg Til År 2000" - et Marit Karlsen-prosjekt hvor norske elektro-musikanter spiller like norske punk- og new wave-låter. Denne Afterlife-mixen (kun utgitt på dBut-12") har vært en personlig chillout-favoritt i mange år, og da skulle det bare mangle at vi ordner en liten dispensasjon fra albumets helnorske profil. For Afterlife er altså britisk.

08 Xploding Plastix: 22-Carat Tear-Jerker
Bidraget fra Xploding Plastix er hentet fra samleren "Arctic Circles 3" (Beatservice), og dette er den foreløpig eneste utgivelsen hvor plastikkeksplosjonene bruker vokalist (Rita Karlsen). Den er med på dette albumet fordi den også er deres foreløpig vakreste. Helt sant.

09 Flunk: See Thru You
Det har alltid vært en fornøyelse å spille de sløye produksjonene fra Ulf og hans medsammensvorne. Og når den britiske Flunk-hypen snart blir til verdensberømmelse skal det også bli en fornøyelse å være festenes midtpunkt med fortellingen om at jeg spilte Flunk på radio mer enn 50 ganger allerede før debutalbumet ble utgitt... "See Thru You" har allerede fått hårete menn til å gråte, og låten er hentet fra Flunk sitt fantastiske debutalbum "For Sleepyheads Only" (Beatservice).

10 Slowpho: Would You (Sternklangs piperøkemiks)
Sternklang var en av mine aller første 'oppdagelser' som radio-dj, og Slowpho er blant de ferskeste. Men svulstige utsagn om generasjoner og sånn kan fort gi meg "gammel mann"-image, så la oss begrense dette til å si at remixen fra Rune Brøndbo er hentet fra Slowpho-EP'en "Hotel Sleep", mens originalversjonen finnes på debutalbumet "Hi-Fi Sounds For Young Norwegians" (begge på Beatservice).

11 Howard Maple: Shadows Of Autumn
Første gang jeg hørte denne var for to-tre år siden, da jeg fikk den tilsendt som en Cofylars-demo sammen med et av pophistoriens mest hemmelige og forvirrende presseskriv. Og Cofylars ble til Howard Maple omtrent da jeg forsto at det var artisten som het Cofylars, og ikke låten. Den viste seg jo å hete "Shadows of Autumn" - både på cdr-demoen, på en obskur 10" fra Cofylars, og ikke minst som eneste vokalspor på Howard Maple's Spellemannsnominerte debutalbum "Inside" (C+C). Og stemmen til Kristine Bogstad kan få synge godnattsanger for meg når som helst.

12 Time Of Madness: Lust Fading
Jeg skal innrømme at mitt forhold til "Lust Fading" ikke alltid har vært bekymringsløst, men det har heller aldri vært likegyldig. Også har det vart i over fire år, altså snakker vi om den eldste produksjonen på "Friendly Selections vol.1". NRK-arkivene fra 1998 forteller dessuten at det sto nettopp Time Of Madness på den aller første demoen jeg spilte på Petre, og året etter ble "Lust Fading" utgitt som første singel fra debutalbumet "Patterns" (April Rec.). Siden har det vært veldig stille rundt Hans Marius Skifjeld og hans Time Of Madness-prosjekt. Jo, det er litt trist, men la oss nå være glade likevel, dere. Sommer og allslags nå, vet du.

13 Frost: Pharmacy
"Pharmacy" er den vakreste låten jeg noensinne har lastet ned fra www.mp3.com, og Aggie 'Frost' Petterson skal få leve så lenge hun vil på den fineste plassen i landet hvis dette er representativt for resten av det kommende albumet "Melodica" (Frostworld/Universal). Per Marthinsen (aka Mental Overdrive) er medprodusent, og jeg oppfordrer alle til å elske dem begge.

14 Mind over MIDI feat. Hilde Drange: Echo (vox performer)
Helge Tømmervåg har levert masse godsaker under Mind Over MIDI-navnet, og det er først og fremst vokalist Hilde Drange som gjør at Slowpho fortjener oppmerksomhet. Men her på denne eksklusive 'vox performer'-versjonen av "Echo" overgår de både seg selv og hverandre. Livet er en rosa sky, og jeg er en heldiggris.
Originalversjonen finner du på MoM-albumet "Project 3" (Beatservice).

15 Velvet Belly: Voice Of The Senses
Illumination-godgutten Nick Sillitoe utfører lydmessig elskov på dette ferske og eksklusive bidraget fra Anne Marie Almedal og hennes Velvet Belly. For å si det sånn: Jeg hadde lyst til å avslutte mitt første mix-album med noe spesielt, men "Voice of the Senses" overgår alt jeg drømte om. Så hvor vakkert er det egentlig mulig å lage musikk?

djFriendly/Erik E ;-)
Stavanger, juni 2002


BS052 Various: Friendly Selection

Anmeldelser[reviews in otherlanguages]

Dagens Næringsliv
DJ Friendly setter lyd til det alle dagdrømmer om. Sløve dager i solen medkvinnelige hese stemmer i øret.

"And a bumble bee, flying so easy, if only I believe..."
Bare den tekstlinjen der er nok til å sende meg langt ut gjennom kontorvinduet og inn i sommerdøsig, solstikkdvask hengekøyestemning.
NRK-mannen Erik Erikssons alter ego DJ Friendly lager vanligvis en myk start på helgemorgenene for dem som venter med harde nyheter til etter kaffen. Hverlørdag og søndag mellom åtte og 11 gir han deg frokost-chill-out med rolig elektronisk musikk.
Sammen med sjefen for det Tromsø-baserte plateselskapet Beatservice har han satt sammen en eksklusiv liten samleplate som slår det meste du kommer over avsommerplater i år. Og i tillegg er det bare fersk eller uhørt norsk musikk. "Summer in the city" og "In the summertime" slipper du medandre ord denne gangen.
De femten melodiene, mest "vokal down-tempo" som Friendly selv kaller det, er hentet fra mer eller mindre obskure tolvtommere, fra kommende album eller fra demoer sendt til radioshowet. Det er en time cool som en frozen margaritha og lekker som en solbrun damenakke.
Det er som den observante leser har fått med seg, sommer det handler om: Åpningslåten "Bumblebee" fra Nood og fønvind-vokalist Stine Grytøyr setter florlett stemningen. Oslo-prosjektet Cinque Centos "Endless Summer" er kanskje en ønskedrøm, men ikke mindre virkningsfull som soundtrack til taktløs landeveigssløveri. Atakamas repeterende seige "Steam" skulle ha vært gitt ut på album nummer to fra bandet, men etter bruddet med EMI er dette det vi får høre foreløpig. Låten er et dampende stevnemøte av en duett mellom vokalistene Heidi Marie Vestrheim og Terese Vadem: "It was a river of ink, a blue heart bleeding for me, it was a sad but perfect, a perfect love story. Steam, steam, STEAM!"
Flunk og Slowpho er allerede beskrevet her i avisen og selvskrevne solsløvere i dette selskapet. Stord-gutten Stian Jacobsen er derimot svært ubeskrevet og debuterer med solo-album til høsten. "The Spy" er hentet derfra, en funky brusende soul-elektronika med råhese Caitlin Simpson på vokal. Aggie Frost Peterson kommer med album til høsten. "Pharmacy" lover godt og har ikke mye neglebitt i seg. Hvis det er sånn nordnorsk sommer låter, er det til å leve med. Nedstrippet, vakker og midnattsol-intens som hun og makker Per Martinsen klarer å få det.
Anne Marie Almedal og Velvet Belly avslutter med "Voice Of The Senses", en svevende vuggevise lekkert produsert av Nick Sillitoe.
Fenomenet sommerhit er like musikalsk interessant for musikkelskere som høyvannsbukser eller hanekam er for stilbevisste. Det er det de bvisstløse lar seg rive med av. Hvert år bruker imidlertid plateselskapene mer tid på å samle tidligere sommerlåter enn å gi deg alternativer til årets radioepidemier. "Friendly Selection vol 1" er i motsetning til sommerplater flest laget med engasjement, kredibilitet og sikker smak. Samlingen er enhetlig uten å bli kjedelig, original uten å bli sær.
Det er lukten av salt solkrem og het hud. Friendly har laged en turoperatør av en plate. Stikk føttene i kattesandboksen og sett deg i fluktstolen med øreklokkene tett rundt hodet. Og du er på sydenferie god nok.
Per A. Risnes

Aftenposten
En deilig svalende samling av norsk elektronika.
At norsk elektronisk musikk er i vinden etter Röyksopps suksess, spesielt i England, er vel noe de fleste har fått med seg. Like mange har nok ikke oppdaget Erik Eriksson alias DJ Friendly og hans morgensendinger på NRK Petre hver helg, men her har han satt sammen en gylden mulighet: 15 låter "norsk vokal downtempo", som det heter i presseskrivet.
Det hele rusler av gårde i et herlig sommertempo, med svalende rytmer, fengende melodier og nydelig vokal fra start til mål. Noe er kjent, noe mer obskurt, mens noe er helt nytt. For eksempel viser bandet Atakama livstegn med "Steam", mens Aggie Frost Petersons sterke vinylsingle "Pharmacy" også dukker opp her.
En samling for alle som vil høre litt av hva som rører seg i vår elektroniske undergrunn - før det flyter opp for godt.
(5/6) Robert Hoftun Gjestad

Nordlys
Vennlig sommermusikk
Å være med DJ Friendly på en aldri så liten musikalsk reise er slett ingen dum idé.Det samme gjelder å slippe denne plata midt på sommeren. For her er det mye deilig sløve-i-hengekøyamusikk. Plata er akkurat det den heter; lucid voices and lazy beats.Den ene vokalen vakrere enn den andre følger etter hverandre i en helhetlig og dyktig sammensatt miks. Simmel, Cinque Cento, Atakama, Xploding Plastix, Flunk, Howard Maple og Time of Madness er noen av høydepunktene, og skiva har også låter av Slowpho, Frost, Min Over Midi og Velvet Belly.Mye godt; med deilige stemmer i fokus, på ei skive som rekker langt inn i vintermørket.
(5/6) Mariell Tverrå Løkås

Dagbladet (artikkel)
DJ Friendly, alias NRKs Erik Eriksson, lanserer i disse dager "Friendly Selection Vol. 1" (Beatservice/VME). Selv om ikke været holder, er det med andre ord håp. For dette er en samling "lucid voices and lazy beats", sommermusikk i form av soldoven chill-out og parasollsval kvinnevokal. Eriksson spiller hver helg myk elektronika, lounge, house og chill-out på NRK P3 og har på denne plata samlet norske varianter av innsmigrende elektronika.
På "DJ Friendly"-albumet fins 15 norske eksempler på musikk å sole eller svale seg til i fellesferien: med grupper som Atakama, Slowpho, Mind over MIDI og Velvet Belly. Velvalgt hele veien og billigere enn en sydentur.
Fredrik Wandrup

Dagbladet
15 norske artister som gir inntrykk av at de spiller i samme band.
Med undertittelen "lucid voices and lazy beats", byr den sympatiske DJ Friendly på sine norske favoritt-downtempo/chill/ambient-kutt. Og ja: det er mye bra på denne samleren, men det merkelige er at det ikke er så lett å høre at det dreier seg om femten forskjellige norske artister - alt fra veteranene Velvet Belly til nykommere som Howard Maple. Hvis herr Friendlys hensikt var at alle låtene kommer til å by på en døsig "tidlig-søndag-morgen"-stemning, så har han saktens klart det.
Alt sammen er behagelig å høre på, og det virker nesten som alle er flasket opp på den samme europeiske beatsmusikken (Kruder & Dorfmeister, m.m.), og de kanskje tydeligste inspirasjonskildene: Massive Attack og Morcheeba. Det betyr masse chilla beatsmusikk med en sval, kvinnelig vokal på toppen, og en dæsj «varme» samples for variasjon. Best er Elaks smått klassiske "Remember Me", Flunks nydelige "See Through You" og Cinque Centos lite nostradamske "Endless Summer".
(4/6) Thomas Strzelecki

Stavanger Aftenblad
Pent, men ensformig

DJ Friendly alias Erik Eriksson fra Stavanger har lenge styrt de neddempede tonene tidlig på NRK Petre i helgene. Så når det skal mikses en samling med norsk vokalbasert lavtempolyd, er DJ Friendly definitivt mannen. Albumet inneholder 15 utvalgte låter , fra blant annet forholdsvis kjente navn som Atakama, Xploding Plastix, Slowpho, Frost, Perculator, Velvet Belly og Flunk. Feminin, men egentlig ganske pregløs vokal og svært dvelende, drømmende melodier er hovedinntrykket. Her er det mye vakkert ørebalsam. Men det blir veldig likt og ensformig. Albumet lunter av gårde og fremkaller en dorsk likegladsfølelse. Men noen unntak er det: Mind Over MIDI's "Echo" og "Lust
fading" med Time Of Madness er utrolig vakre. Også Atakama's "Steam" og Xploding Plastix' "22-Carat Tear-Jerker" klarer å rive meg ut av dvalen noen øyeblikk.
(6/10) Elisabeth Bie

Reviewsin other languages

ZNMG
Kto má chuť na príjemný koktejl prenikavých hlasov a lenivých bítov namixovaný na nórsky spôsob, tomu je určená práve táto kompilácia z dielne vydavateľstva Beatservice. 
Všetkých pätnásť trackov kompilačky spája použitie zamatových ženských vokálov, nu-jazzových perkusií, a to všetko zaliate chutnučkou elektronickou smotanou. Rytmus sa s ubúdajúcimi trackmi priebežne mení, človek si pri niektorých trackoch mimovoľne spomenie na hiphopového Herbalisera a Hexstatic, inde zasa na Kyoto Jazz Massive, Jazzanovu. Po čase prechádza veľmi zaujímavá kombinácia jazzsoulovej atmosféry a mid-tempo beatov do chill-outového zamyslenia v kúte nórskej kaviarničky, pri slabom osvetlení a speve nejakej hrozne príťažlivej speváčky. Útlm zabezpečuje Cinque Cento, pohodový track od Time Of Madness a v neposlednom rade veľmi kvalitná deviatka: zaujímavá trojica Flunk (krásny spev v tomto prípade zabezpečuje medička Anja Oyen Vister - to meno si zapamätajte, ešte o nej budete počuť). 
Nad priemer vystupuje nórska teraz už trip-hop-dirty-beat-movie-sample-nu-jazzová klasika Xploding Plastix (kto má prepočúvaný ich ostatný album Amateur Girlfriends Go Proskirt Agents vie, o čom hovorím) a Howard Maple, multiinštrumentalista zo západného pobrežia Nórska, presťahovaný do Osla. Jeho track Shadows of Autumn je skutočne veľmi príjemný. Ostáva len dúfať, že taký bude aj celý jeho album Mapleism, ktorý Beatservice vydal 18. augusta. Pekné, aj z Nórska k nám chodia pohodové veci.


Main // Information // History // Artists // Releases // Live // Mailorder